Thursday, 8 July 2010

Weergaloze financiële depressie in 2011?

Ik las een verslag van de '2010 Transition Network conference' in Engeland van de hand van Rob Hopkins.
Tijdens die conferentie was de presentatie van ene mevrouw Stoneleigh een hoogtepunt, Hopkins:

'Another highlight (if that’s the right word) was the talk by Stoneleigh, called ” Making Sense of the Financial Crisis in the Era of Peak Oil”, which you can hear in full here.  Stoneleigh is one of two editors of the ‘Automatic Earth’ blog, and her talk was stark, stunning and very much strengthened the case that economics needs to become a third ‘leg’ of Transition alongside peak oil and climate change.  Her talk affected people deeply, and people’s reaction to it went on to become one of the things that defined the rest of the conference.  Her prognosis was that the world is on the cusp of an economic collapse on the scale of the Great Depression as the debt bubble bursts.  Not much that would have been new to Transitioners, but the way she built her argument was very compelling.'

Ik heb de speech beluisterd en ben eerlijk gezegd (alweer...) wat aangeslagen. Niet de klimaatverandering of peakoil zijn de dingen waar we ons nu op moeten voorbereiden. Allereerst krijgen we te maken met een financiële depressie die haar weerga niet kent. Volgens Stoneleigh breekt volgend jaar (2011) al de pleuris los. Haar advies nummer 1: Zorg dat je geen schulden hebt. Nog duidelijker: Heb je een huis met een hypotheek? Verkoop het zo lang het nog kan.

Ik vind haar redeneringen zeer helder. Maar soms vraag ik me wel af of ik niet helemaal de weg kwijt ben. Ik heb nauwelijks mensen om me heen waarmee ik het hierover kan hebben. Hoe denk jij erover? Reacties zijn meer dan welkom.

De speech van Stoneleigh duurt een uur. Het Q&A gedeelte is ook interessant en bevat nog meer gedetailleerde uitleg. http://sheffield.indymedia.org.uk/2010/06/453356.html

4 comments:

 1. geen schulden maken zou inderdaad bovenaan moeten staan. net als opbouwen van vernmogen in geld (diverse valuta) als eventueel te ruilen edelmetalen (ong 25% van je vermogen). je woning nu gaan verkopen lijkt me geen goed idee. wonen moet je toch, of je nu huurt of koopt. tenzij je met een tent genoegen neemt. zorgen dat je de juiste hypotheekvorm hebt is wel van belang. aflossingsvrije hypotheek of beleggings hypotheek zijn nu niet direct de beste opties.

  ik kan me je gevoel wel voorstellen, maar bedenk goed dat 'de economie' uit verschillende markten bestaan. je hebt de beurs (aandelen, obligaties etc), de arbeidsmarkt, de vastgoedmarkt. invloed op bestedingen en prijzen is ook het consumenten vertrouwen. maar bedenk ook dat de babyboomers met pensioen gaan. zij zijn een generatie die barst van het geld. zij zijn ook een generatie die alles gedaan willen hebben. daar kunnen wij weer op in spelen en van profiteren.

  dat de publieke schulden voor problemen zullen gaan zorgen staat hoe dan ook vast, vraag is alleen wanneer. verwacht hogere belastingen en lagere uitgaven aan publieke services.

  oorzaak is simpel: het socialistische systeem van de sociale staten in europa heeft keihard gefaald. dat accepteren zal echter nog moeilijk worden, zie de huidige coalitie vorming.

  groet, Marc
  www.psyan.eu

  ReplyDelete
 2. Marc, bedankt voor je reactie!
  En ja, we hebben zo'n aflossingsvrije hypotheek...
  Ik vond het altijd al vreemd dat zo'n constructie überhaupt kon. Eigenlijk betalen we een soort huur aan de bank, maar dan met het nadeel dat wij het risico dragen als de huizenprijzen dalen. Markus

  ReplyDelete
 3. Ik lees dit soort dingen enkel op Engelstalige websites maar ben hier al een poosje mee bezig. Ik denk persoonlijk ook dat 2011 het einde is maar het kan ook zomaar nog 5 jaar duren omdat USA veel macht heeft en kan rekken. Ik spaar zilver en zelfs blikken met eten omdat ik denk dat als we nu een crisis krijgen dit ook meteen het einde is van papiergeld. De dollar zal de hele wereld economie naar beneden slepen.

  ReplyDelete
 4. Dit is al een oude discussie, zie ik, maar de angst voor een tweede, diepere crisis hangt nog in de lucht. Geen idee wat je daarmee moet. Marc lijkt wel verstand van zaken te hebben en brengt gelukkig wat nuancering aan. Maar voorlopig heeft een vriend van ons (bankier!) letterlijk goud en biljetten in zijn matras zitten. (wat je met die biljetten moet als de markt inklapt, kun je je dan afvragen). En ook wij hebben zo'n foute hypotheek. Een tophypotheek zelfs, afgesloten in de tijd dat je je opgespaarde geld niet in je huis moest stoppen, maar 'voor je laten werken'. Maximaal lenen, werd gezegd, anders ben je een dief van je eigen portemonnee... Het geld dat voor ons zou werken, is inmiddels verdampt. Onlangs ben ik overgestapt van ING naar Triodos qua sparen en betalen. Ik ga toch eens een gesprek aanvragen over het oversluiten van hypotheek...

  ReplyDelete