Tuesday, 14 September 2010

Greenem vs Nudge

Ik ben zelf druk bezig om het nieuwe ODE initiatief duurzameburen.nl van de grond te tillen.
Dus kijk ik voortdurend om me heen: Welke andere startups zijn er, wat zijn nieuwe clubs om in de gaten te houden. Nu ben ik bijvoorbeeld benieuwd naar een titanengevechtje dat volgens mij binnenkort zal losbarsten tussen Greenem en Nudge. Na wat ik hoor en lees lijken deze twee concepten toch heel wat raakvlakken te hebben.

Wat gaat het geheimzinnige nieuwe consumentenplatform Greenem.com doen waar ook Maurits Groen ineens over twittert?
Begin van dit jaar was ik vanuit ODE betrokken bij het bedenken van het Greenem concept. Ik ben overtuigd van de slimme opzet van deze site, het moet dé groene prijsvergelijker op internet worden, met een community en vooral ook veel leuks (games!) eromheen. De man achter Greenem is Ad van Wijk, ex CEO van Econcern. Via zijn netwerk zijn inmiddels vele bekende groene opinionleaders aangehaakt, waaronder dus ook Groen.

Tegelijk is ook Nudge.com aan het opstarten. Nudge verzamelt groene stippen op de kaart van NL, het lijkt een beetje op de kaart waarop wij nu onze duurzame buren verzamelen. Nudge wil zoiets als Utopia.de worden, een grote en alles omvattende site voor de 'strategische consument'. De oprichter Jan van Betten komt ook met een goed gevuld adresboekje, hij was tot kort geleden CEO Reed Elsevier Duitsland.

Natuurlijk zijn we met alle duurzame mensen van NL één grote familie. Maar ondertussen vist elke club toch in dezelfde vijver. Hoeveel enigszins groene Nederlanders zijn er? Ik schat 20%. Deze doelgroep wordt elke dag belaagd met nieuwe initiatieven. Doe de Treemagotchi actie. Doe mee met 10/10? Hoe hoog is uw energieverbruik? Volg je Femke? In mijn actielijst van geselecteerde clubs die ik wil benaderen voor mijn Duurzame Buren project staan ca. 200 duurzame Nederlandse initiatieven die online actief zijn. De lijst is niet te koop, haha.

Greenem of Nudge?
We wachten het af, het wordt één groot feest!

No comments:

Post a Comment